Het lag niet aan mij (of toch wel?)

Ik moet je iets bekennen. Wat ik je nu ga vertellen is een van mij grootste inzichten geweest en heeft mijn leven verandert.

Eenzaam en alleen

Misschien herken je het wel dat je op een feestje bent en je voelt je alleen. Beetje onwennig en al gauw krijg je het gevoel dat niemand jou ziet staan. Bij mij is dit tijdens mijn pubertijd ontstaan. Niet gevraagd worden voor feestjes, letterlijk buiten de groep staan als iedereen gezellig met elkaar stond te praten. En ik kan je zeggen, dat voelde niet fijn. Het maakte mij verdrietig, voelde mij eenzaam en alleen. Het deed mijn zelfbeeld geen goed. En misschien herken je dit wel.

De schuld lag bij de ander….

Jarenlang zei ik tegen mijzelf dat het niet aan mij lag.

  • Als die ander…..
  • Als ze mij maar….
  • Als ik maar ……
  • Waarom deden ze…..
  • Zie je wel, ze vinden mij …..

Ik wees mijn vingers altijd naar de ander. Maar heb je jezelf wel eens goed bekeken als je je vinger naar iemand anders wijst? Dan wijzen er 3 naar jezelf.

Keer op keer herhaald.

Ja, dat is wat ik deed. Ik vertelde jarenlang mijzelf hetzelfde verhaal. Natuurlijk kreeg ik in de loop van de jaren goeie vriendschappen die mij nu nog steeds dierbaar zijn. En toch….. Ik vertelde mijzelf iedere keer weer het zelfde verhaal. Ik was enig kind en dus alleen. ‘Zie je wel, het thema van alleen zijn’ was het verhaal wat ik mij keer op keer vertelde. Dit liep als een rode draad door mijn leven.  Totdat….

Kijken met een Beginners Mind

In het Zen boeddhisme hebben ze het al eeuwenlang over de Beginners Mind.  Iedere keer weer alles met nieuwe ogen bekijken, alsof je het voor de eerste keer meemaakt.  Zo ben ik mij bewust geworden van mijn eigen gedachten als ik mijzelf afgewezen voelde. Maar ook als ik met iemand in gesprek ben, als ik in de winkel boodschappen doe of buiten aan het wandelen ben. Ieder moment is weer een nieuw moment met nieuwe indrukken, gedachten.

Het geklets in mijn hoofd.

Het klinkt zo simpel om alles met een Beginners Mind te gaan zien, maar dat was (en is regelmatig) nog niet zo simpel. Want man oh man, dat geklets in mijn hoofd gaat maar door. Met dat verschil, ik ben mij er nu van bewust geworden.

De keuze

Terwijl ik mijn leven met een Beginners Mind aan het bekijken ben realiseer ik mij dat ik een keus heb hoe ik met mijn gedachten om kan gaan. En dat maakt het grootste verschil. Ga ik mee in mijn gedachten dat ik eenzaam en alleen ben, of bekijk ik ieder moment als een totaal nieuw moment. Iedere ontmoeting is een nieuwe ontmoeting, ook al heb ik die persoon al honderden keren gesproken.

Wat heb ik nog meer gedaan.

Dagelijkse (korte) meditaties hebben mij geleerd om de stilte in mijzelf te ervaren. Stilte die nodig is om de gesprekken in mijn hoofd meer tot rust te brengen. Ik ben de Metta meditatie  gaan doen. Een krachtige mediatie van Liefdevolle vriendelijkheid voor mijzelf en anderen.

Energetische Healings hebben mij op zielsniveau geholpen. Daar zal ik in een ander blog meer over schrijven.

Wat levert het nog meer op

Sinds ik dagelijks mediteer en de Beginners Mind toepas, zijn de meest gewone dingen niet gewoon meer.

  • De verwondering van bv. het eerste jonge groene blad aan de boom.
  • De dankbaarheid van de boeren die ervoor zorgen dat er groenten, fruit, brood etc. in de winkels liggen.
  • Het spontane begroeten van mensen op straat.
  • Maar ook steeds meer verbinding voelen met de mensen die ik ontmoet.
  • Kortom, mijn leven is er rijker door geworden.

 

Alles Païs en Vree?

Is het nou echt zo makkelijk en mooi als je het schrijft, Thobien? Nee, echt niet. Ook ik val nog wel eens terug in mijn oude gedachtepatronen. Is het geklets in mijn hoofd meer aanwezig. Er is nu wel een verschil. Ik herken de patronen en weet dat ik een keus heb hoe ik ermee om kan gaan.

Blijf ik mijzelf slachtoffer voelen of ga ik de situatie weer met een Beginners Mind bekijken en de rust in mijn hoofd creëren. Ik heb mijn keus gemaakt. En jij?

Herken jij je in mijn verhaal? Wil jij ook de Liefdevolle vriendelijkheid in jezelf gaan ervaren? Download dat mijn Gratis E-Book Metta meditatie  of stuur een mail naar hallo@thobien.nl

 Urpichay Sonqoy

(met dankbaarheid geef ik je het beste vanuit mijn hart, zodat jij het beste aan anderen kunt geven)