Ik kom net terug. Van Daan. Een jongeman van eind 30 die een jaar of 6 geleden een grote hersenbloeding heeft gehad. Sinds die tijd kan hij niet meer praten, bewegen, eten. Kortom, hij is 24 uur per dag afhankelijk van anderen.

Daan woont in een verpleeghuis waar ik hem 1 x in de 3 tot 4 weken masseer. Het is iedere keer weer een cadeautje voor hem. Hoe ik dat weet? Gewoon… door het hem te vragen. Want ondanks dat Daan niet kan praten kan hij wel op een andere manier communiceren. En dat is met zijn linkervoet en grote teen. Iedere keer weer geeft hij een duidelijk ‘JA’ met zijn grote teen als ik hem vraag of ik hem mag masseren.

Als ik vandaag zijn kamer binnenkom, ligt Daan al in bed. Hij is wakker en heeft een heldere blik in zijn ogen. Dat is soms weleens anders. Dan ligt hij te slapen en wordt soms heel even wakker als ik hem iets vraag.

 

Het gaat dit keer anders

Als ik Daan masseer eindig ik altijd met een gezichtsmassage. Vandaag besluit ik om het anders te doen. Het komt zomaar ineens in mij op. Ik vertel hem dat ik vandaag begin met een hoofd- en gezichtsmassage. Hij blijft mij met grote ogen aankijken. Ik leg hem uit wat ik ga doen. Ik ga namelijk aan zijn hoofdeind staan. Op deze manier hebben we geen oogcontact, maar ik vertrouw erop dat dit goed is.

En dan pak ik rustig zijn hoofd in mijn handen en begin met mijn vingertoppen zachte cirkelende bewegingen te maken over de schedelrand aan de achterkant van zijn hoofd. Daan zijn lichaam schiet direct in een spasme en ik stop even om met hem te praten. Ik zou willen dat je erbij was, bij dit moment.

De blik van Daan op dat moment vertelt mij meer dan 1000 woorden. Hij kijkt mij kort met een verbaasde blik aan en dan beginnen zijn ogen te stralen. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht van oor tot oor. Ik vertel hem wat ik aan hem zie en vraag of hij het prettig vind.

 

Hij zegt ‘JA’

Ik schreef dat Daan niet kan praten, maar heeeel soms probeert hij zijn best te doen om ‘Ja’ te zeggen. Hij opent dan zijn mond en probeert uit te toppen van zijn tenen een ‘Ja’ klank te zeggen. En dat is wat hij nu ook zegt. De tranen springen in mijn ogen en ik voel mij zo dankbaar dat ik hem dit mag geven. En dat is wat ik hem ook vertel.

Ik ga door met de hoofd- en gezichtsmassage en ik zie dat hij zijn ogen sluit. Als ik hiermee klaar ben, opent hij zijn ogen. Ik krijg weer een grote lach van hem geschonken.

Moeder

Op de terugweg naar huis zit ik met een euforisch gevoel in de auto. Ik zie iedere keer weer dat beeld van Daan zijn grote lach voor mij en besluit om contact op te nemen met zijn moeder. Ik MOET deze ervaring met haar delen. Haar reactie? Ze schoot vol toen ik het haar vertelde, en ik ondertussen ook. Daar stonden we dan. Zij bij haar thuis en ik in mijn huis. Maar afstand deed er op dat moment niet toe. Zijn moeder bedankte mij wel honderd keer dat ik dit met haar heb willen delen. Daan kan het tenslotte niet meer zelf vertellen. Ik realiseerde mij hoe waardevol deze momenten zijn voor familie.

 

De kracht van Contact: Connecting Touch Therapy

Dit zijn voor mij momenten dat ik zo zeker weet dat er veel meer mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking het zo nodig hebben om op deze manier aangeraakt en te worden. Dit is voor mij de KRACHT VAN CONTACT.

De Connecting Touch Therapy massages zijn verschillende massages, inwrijvingen, voet- en handbaden. Ken jij iemand die je deze massage zou willen geven? Ben of ken jij iemand die deze massages wilt leren geven?

Op 24 februari en 3 maart 2018 start er weer een nieuwe Cursus of neem Contact met mij op.

Ps: Vanwege privacy redenen zijn de namen van al mijn artikelen gefingeerd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *