#wens #Fonds Hartewensen,

Tijdens dit verhaal neem ik je mee over het ontstaan van een verwendag in een zorginstelling in Noord-Holland. Het begon allemaal rond de kerstperiode van 2017 (ja, dat is al even geleden). Een zorgverlener liep in een stad waar een wensboom van Fonds Hartewensen stond en kwam in gesprek met de medewerkster die hierbij stond.

Tijdens dit gesprek vertelde de zorgverlener dat zij werkzaam was (is) als groepsbegeleidster op een woongroep met ernstig meervoudig gehandicapten. Een groep waar jong en oud met elkaar samen wonen. Maar ze vertelde ook welke invloed alle bezuinigingen op de bewoners had. Alle extra dingen weg bezuinigd waren. Verwennen zat er niet meer in.

Geen paardrijden of zwemmen meer

Een aantal bewoners genoot altijd zo van het wekelijks paardrijden of zwemmen. Doordat er geen vrijwilligers meer te vinden zijn en vanwege de extra kosten die dit met zich mee bracht zijn deze activiteiten gestopt. Het ging haar aan het hart en zij wenste de bewoners 1 verwendag toe. Eén dag waarin iedere bewoner de hele dag 1 begeleider toegewezen kreeg. Eén dag waarin de bewoner helemaal centraal zou staan. Op deze dag zou iedere bewoner samen met zijn begeleider een leuke activiteit doen. Uitgebreid de tijd krijgen om in bad of onder de douche te gaan. Er één dag voor hen gekookt zou worden door een kok. Wat gunde zij haar bewoners deze Verwendag toe!  Maar dit zou veel geld kosten. Dat was er niet. Terwijl de zorgverlener haar verhaal vertelde gaf de medewerkster van Fonds Hartewensen haar een wenskaartje met pen in haar handen. Ze vroeg om haar wens op te schrijven en in de boom te hangen.

Zomer 2018

De zorgverlener krijgt een brief thuis toegestuurd van Fonds Hartewensen. Haar wens was uitgekozen om in vervulling te laten gaan. Wat een feest was dat. Het regelen, organiseren, toestemming vragen etc. kon beginnen. En zo is ook ons contact ontstaan. Voor een aantal bewoners hadden zij een ontspanningsmoment in gedachten. Ontspanning door massage. Wat een prachtig initiatief, daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Tegelijkertijd werd ik er ook verdrietig van. Want zijn het niet de basisbehoeften waar ieder mens recht op heeft. Aandacht, verbinding, liefde. Aan liefde geen gebrek in dit team voor hun bewoners. Het stak hen om geen tijd en aandacht aan hun bewoners te kunnen geven. De verwendag wordt gepland.

Februari 2019

En dan is het zover. Als ik rond 11 uur op de woning kom, word ik opgevangen door een enthousiaste medewerkster. Een van de eerste dingen die zij tegen mij zegt: ‘Wat is het heerlijk dat bewoners uitgebreid in bad kunnen, zonder dat je enige tijdsdruk ervaart.’ Als ik de woonkamer binnen kom, zitten de meeste bewoners gezellig aan de koffie met wat lekkers erbij. Voor de een is dit gepureerd, een ander in kleine stukjes gesneden. De een heeft hulp nodig en een ander krijgt de gelegenheid om het zelf te eten. Het ziet er gezellig uit.

In de keuken staat een kok de lunch en warme maaltijd klaar te maken. Hij krijgt hierbij hulp van een medebewoner die er in zijn rolstoel naast staat met een witte koksmuts op.

5 Bewoners

Tijdens deze dag geef ik 5 van de 16 bewoners een hand- en voetmassage. Voor mij weer even een moment om bewust stil te staan dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te krijgen. Aftasten,vertrouwen scheppen, verbinding en aansluiting maken met de ander. Observeren en het kleine waarnemen wat ontstaat. Een blik, een lach, een geluid, ontspannen gezichtsuitdrukking.  Kortom:

De sleutel is verbinden door ontmoeten!

Wat hebben we genoten. Kon iedereen zich gelijk aan de massage overgeven? Nee, echt niet. Maar door mij hierop in te stellen, vanuit een aanraking overgaan in een langzaam ritme, iemand letterlijk bij naam toezingen of juist de stilte gebruiken zie ik wat dit met de mensen doet. De een laat zijn hoofd ontspannen rusten op de hoofdsteun van zijn rolstoel. Als ik hem ga toezingen met zijn naam verschijnt er regelmatig een glimlach, een ander legt zijn hand in mijn hand. De oudste bewoner geeft regelmatig een aait over mijn neus. Een teken dat hij het naar zijn zin heeft, vertelt zijn begeleidster. Het gebruik van massageoliën met essentiële olie maakt het compleet.

Dankbaar

Ik voel mij ongelooflijk dankbaar dat ik mijn steentje heb kunnen bijdrage aan deze dag. Een dag waarin de bewoners in het zonnetje werden gezet. Heb jij ook van die momenten waarin je je ongelooflijk dankbaar kunt voelen in het werk wat je doet? Ik zou het echt super vinden als je dit in het reactieveld hieronder met ons wilt delen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *