©Copyright  2017: YvonneHouben

 

Daarom is het zo anders!

Ze ligt op bed als ik haar kamer binnen kom. Carolien. Een jonge vrouw van begin twintig die  ernstig meervoudig gehandicapt is. Regelmatig kan ze hevige uitspattingen hebben. Ze rent dan hard gillend onrustig heen en weer door haar kamer. Waarom? Wisten we het maar.

Carolien kan heel veel dingen niet, maar ook zoveel dingen wel. Als je ze maar ziet. Zoals gewoonlijk ligt ze op haar rechterzij met haar rechterarm onder haar hoofd. De ene keer tilt ze haar hoofd op om te kijken wie er binnenkomt. Vandaag blijft ze liggen. Geen signaal dat ze doorheeft dat ik er ben, behalve dat ze haar tevreden geluidjes maakt. Regelmatig ga ik naar haar huis om haar een lichaamsmassage te geven.

Ik loop naar haar toe om haar te begroeten en vertel wat ik weer bij haar ga doen. Ik zet mijn spullen klaar, bakje massageolie, flesje essentiële Bergamotolie en Venkelolie en ga aan haar voeteneind op bed zitten. Carolien ligt nog steeds op haar rechterzij. Ja, dat is al anders dan gewoonlijk als je iemand masseert. Maar Carolien ligt niet graag op haar rug.

 

We gaan beginnen.

Ik leg een handdoek over mijn benen, trek haar schoenen en sokken uit en maak contact met haar voeten. De ene keer laat ze dit toe, vandaag trekt ze haar voeten sneller terug. Ja, dat is dus ook al anders als je iemand masseert. Ik ga mee in haar bewegingen en voel al snel dat ze het vandaag echt niet prettig vind als ik aan haar voeten kom. Hoe anders was dit de vorige keer.

Carolien wil staan om wat te lopen. En dat mag. Meegaan in haar beweging is het beste wat ik kan doen, weet ik uit ervaring. Ik zet haar stoel neer want de rest van de massage doen we in haar stoel. Ja, ook dit is dus anders dan gewoonlijk als je iemand masseert.

Als ze doorheeft dat ik haar stoel heb neergezet loopt ze er direct op af en gaat zitten. Ik trek haar T-shirt uit, sla een deken om haar heen en zet haar speciale tafelblad voor haar.  En ja….ook dit is weer anders dan gewoonlijk als je iemand masseert.

Carolien leunt wat naar voren en legt haar onderarmen op haar tafelblad (dat is de reden waarom haar tafelblad voor haar is). Ik maak contact met haar rug en ga deze met een Bergamot massageolie masseren. Lekker voor de ontspanning. Ik zie Carolien haar hoofd steeds meer voorover buigen. Ze blijft heel stil zitten.

Ik ga voor haar zitten om haar armen en handen te masseren en ze maakt haar specifieke tevreden geluidjes. Ze gaat met haar rug tegen de rugleuning zitten, haar hoofd weer ontspannen naar beneden kijkend en we horen alleen de rustige achtergrond muziek.

 

De rollen veranderen

Als ik klaar ben, blijven we nog even zo zitten. De deken nog om haar heen. Na een paar minuten komt ze een beetje bij en kijkt mij aan. Ze pakt mijn handen en houdt ze vast. En dan beginnen haar vingers aan mijn vingertoppen te ‘friemelen’. Ik kan het niet anders noemen, maar nu krijg ik een ‘massage’. Dat zijn de dingen die ik dan zie. En daarom is het zo anders!

Ik vertel de moeder van Carolien hoe het gegaan is, wat ik heb gezien en van de ‘massage’ die ik van haar gekregen heb. Ik zie dat het haar ontroerd en er verschijnt een hele grote glimlach op haar gezicht waarop ze zegt:  ‘Ik gun haar deze momenten zo graag. Wat is het toch een topper, onze Carolien.’ En daar ben ik het roerend mee eens.

 

Connecting Touch Therapy.

De kracht van CONTACT.

Ken jij gehandicapten en/of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel? Wil jij meer informatie of een massage van de Connecting Touch Therapy iets voor hen kan betekenen?

Wil jij ook de ervaring hebben om gehandicapten en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel te masseren? Vind jij het ook zo belangrijk dat zij dit kunnen ervaren? Wil jij weten wat de Connecting Touch Therapy, De kracht van Contact,  hierin kan betekenen?

Vraag dan Hier een gratis Skype gesprek aan waarin we kunnen kijken welke rol de Connecting Touch Therapy voor jou kan betekenen.

Ps: Vanwege privacy redenen zijn de namen van al mijn artikelen gefingeerd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *