Ik zie ze in de verte aankomen lopen. Een ouder echtpaar van ver in de tachtig. Zij loopt met een kromme rug diep voorover gebogen achter haar rollator. Hij loopt voorop en wijst zijn vrouw behulpzaam de weg in het restaurant.

Als het echtpaar halverwege de gang is loopt de serveerster hen al tegemoet en begroet het stel. De vrouw kijkt omhoog en er verschijnt een grote lach op haar gezicht. De man praat wat met de serveerster en loopt vervolgens weer naar de uitgang.

 

De serveerster begeleidt de vrouw naar haar tafeltje. Als ze langzaam dichterbij komt zie ik een kleine tengere vrouw. Haar dunne knokkelige handen omvatten de handsteunen van haar rollator. De vrouw trekt de aandacht van andere gasten. Niet omdat zij luidruchtig is, maar door haar rustige en toch krachtige aanwezigheid. Af en toe kijkt zij naar voren en opzij en glimlacht tegen de ander.

De eerste handkus

Na een paar minuten komt haar man terug en gaat aan het tafeltje tegenover zijn vrouw zitten. Hier geeft zij haar man haar eerste handkus. En dan begint hun communicatie. Het is een mooi tafereel. Ze spreken geen woord met elkaar en toch begrijpen zij elkaar.

De man pakt uit de handtas van zijn vrouw een klein notitieboekje met een pen. Zijn vrouw zit met haar kromme rug voorover gebogen aan tafel en kijkt af en toe met een schuin hoofd om haar heen. Als de serveerster bij het echtpaar informeert wat ze willen drinken, pakt de man zijn pen en schrijft wat in het blokje. De vrouw kijkt direct op. Het lijkt alsof ze weet wat er gaat komen. Hij is klaar met schrijven, schuift het bloknootje over tafel naar haar en zij trekt het rustig naar zich toe. Ze glimlacht, leest wat er is geschreven en steekt vervolgens 2 vingers op.

 

Geen woorden

Het is duidelijk voor de man wat zijn vrouw wil en hij geeft de bestelling door. Het echtpaar heeft geen woorden nodig om met elkaar te communiceren. Af en toe schenkt de vrouw haar man handkusjes toe, die hij hoofdknikkend in ontvangst neemt. Soms schrijft hij wat op papier en laat dit zijn vrouw lezen. De ene keer trekt zij haar schouders op, een andere keer tuit zij haar lippen en schenkt haar man een kus van afstand.

Dit tafereel gaat de hele avond door. En het zet mij aan het nadenken. Je hebt maar weinig nodig om elkaar te kunnen begrijpen. Lichaamstaal, een gebaar, een geluid, een knik met het hoofd.

 

Connecting Touch massages, communicatie, de ander zien.

En dat is wat ik ervaar als ik gehandicapten of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel een Connecting Touch Therapy massage geef. Mensen die vaak zonder woorden dingen duidelijk willen maken. Hoe doen zij dat? Precies. Met een geluid, een gebaar en de lichaamstaal die zij laten zien. Maar het eindig altijd dat zij volkomen ontspannen zijn, soms al in slaap vallen of rustig voor zich uit staren. Spasmen die verminderen en zelfs minuten lang niet aanwezig is.  En dat geeft zo ongelooflijk veel voldoening.

 

Leer de handmassage

Heb jij twijfels of een CTT handmassage wel zo krachtig is? Lees dan onze ervaring in:  Ze maakt een zware periode door . Wil jij de handmassage zelf leren geven? Vraag dan HIER de video met de 5 minuten CTT handmassage aan. Wil jij meer weten wat de Connecting Touch Therapy ritmische massages zijn? Kijk dan op http://www.thobien.nl