Gehandicapten gaan naar de Hammam

3 Tips om een Hammam op je werk te realiseren.

Het is alweer een jaar of 5 geleden dat binnen de dagbesteding waar ik gewerkt heb met gehandicapten er een grote verandering heeft plaats gevonden. De kinderen van toen waren 18 jaar geworden. Tijd om deel te nemen aan het arbeidsproces. Zo simpel als ik het hier schrijf was het niet. Dit had grote gevolgen en vroeg de nodige voorbereidingen. Van medewerkers, kinderen, jongeren, jong volwassenen en ouders. Een periode waarin ook voorbereidingen werden getroffen om de transitie van overheid naar gemeenten goed te laten verlopen. Al met al, het was een spannende en enerverende tijd.

Er kwam een nieuwe groepsindeling, nieuwe medewerkers en deelnemers (gehandicapten). Door uitbreiding van het werkplaatsencentrum verhuisde de jong volwassenen naar een nieuwe locatie. Ik weet niet of jij wel eens verhuisd bent, maar dit vraagt veel organisatie en zorgt voor een hoop stress. Dit geldt ook voor gehandicapten. Kortom, er werd veel gevraagd van iedereen en dat was regelmatig voelbaar. Deelnemers die bij binnenkomst op het werkplaatsencentrum snel geïrriteerd waren. Gedurende de dag onrustig heen en weer liepen, vaker om jou aandacht vroegen op welke manier dan ook.

 

Werkplaatsencentrum

Iedereen was zoekende naar duidelijke structuren die houvast konden geven. Maar iedereen was ook gemotiveerd om er een mooi werkplaatsencentrum van te maken. We gingen er allemaal voor.

Er ontstond een hout-, tuin-, textiel-, keramiek-, kook- en zeepwerkplaats. Er was ook een groep deelnemers die geen hele dag op één van de werkplaatsen aanwezig kon zijn. Een groep (ernstig meervoudig)  gehandicapten die niet teveel prikkels konden verdragen. Die extra lichamelijke verzorging nodig hadden.

 

De Hammamgroep

Het idee om een hammam groep te starten werd geboren. Vanuit ontspanning de dag starten om te kunnen leren. Leren door de beleving en zintuigen te prikkelen. Ruiken, voelen, horen, zien, proeven. De dag beginnen met een voetenbad, voetmassage, handmassage of hoofdmassage met voor ieder zijn eigen massageolie.

Een plek waar deelnemers van de andere werkplaatsen naar toe konden in een periode waarin zij een rustmoment of een moment van ontspanning nodig hadden om weer bij zichzelf te komen. Een plek waarin zij ook een voetmassage, voetenbad, handmassage konden krijgen. Spanning die zich had opgebouwd kon hier los gelaten worden. En dat is wat er ook vaak gebeurde. Deelnemers waarvan hun hoofd overliep van prikkels, werden hier vaak rustiger.

 

3 Tips om een Hammam op je werk te realiseren.

  • Begin klein. Zet minimaal 15 minuten voordat de deelnemers op de groep aankomen een aromastreamer aan met 5 druppels Lavendelolie. Gebruik een veilige aromastreamer. Deze gaat niet op water, maar werkt met een filter.
  • Start de dag voor extra kwetsbare gehandicapten met een handmassage met 100% biologische massageolie met essentiële olie (Lavendel, Roos) toegevoegd. Leer hoe jij de korte handmassage kunt geven. Tijdsinvestering? 5 tot 15 minuten.
  • Ga met je team brainstormen hoe jullie de massages op jullie groep kunt gaan realiseren. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust Contact met mij op. Vanuit mijn ervaring kan ik jullie helpen om dit op zetten.

 

 

Meer Hammam momenten leren

Werk jij met gehandicapten of heb jij zelf een kind met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Herken jij bovenstaande situatie? Gun jij hen ook meer Hammam  momenten? Wil jij de verschillende voetreflex-, hand- en hoofdmassages en voetenbaden leren geven? In combinatie met veilige essentiële oliën die je hierbij kunt gebruiken? Wil jij weten welke oliën je bij specifieke klachten kunt gebruiken?

 

Cursus Connecting Touch massages aan gehandicapten

Op zaterdag 24 februari en 3 maart 2018 wordt 2 daagse cursus  Connecting Touch massages aan gehandicapten gegeven. Ik vertel je over al mijn ervaringen en leer jou hoe je de massages kunt geven.

Geef jij massages aan gehandicapten? Ik ben heel nieuwsgierig wat jouw ervaringen zijn. Wil jij dit met ons delen? Leuk! Je kunt dit doen door hieronder je reactie te schrijven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *