Gehandicapten, massage, Connecting Touch Therapy

Onderstaande blog schreef ik begin 2017 en is het de begin geweest van de verandering. De verandering om mij volledig te gaan richten op massages aan mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking met de Connecting Touch Therapy. Ben je nieuwsgierig wat ik in januari 2017 hierover geschreven heb en de reden is van mijn verandering? Lees dan gerust verder.

 

Januari 2017

Vandaag gaat mijn blog over heel iets anders. Een heel andere doelgroep waar ik zo’n 10 jaar geleden onverwachts mee in aanraking ben gekomen en waar ik met heel veel plezier op een antroposofische dagbesteding mee heb gewerkt en heb verzorgd. En… ik doe dit nog steeds een aantal uur per week als verpleegkundige, alleen nu in de thuissituatie. Het zijn jongeren en jong volwassenen die lichamelijk en/of geestelijk gehandicapt zijn. Daarnaast geef ik massages aan mensen met  een ernstig meervoudige handicap of Niet Aangeboren Hersenletsel. En daar gaat mijn blog vandaag over en wil je meenemen in het verhaal van Fleur.

 

Even ruiken​

Iedere vier weken kom ik bij haar thuis om een Shantala lichaamsmassage te geven. Zo ook gisterenavond. Ik hoor haar al roepen als ik het huis binnenkom. Ze komt net uit bad, haar haren nog nat en haar vader legt haar net in bed. Fleur heeft een luide stem en maakt veel geluid door harde klanken te maken, gebaren te maken met haar handen en kan moeilijk stil liggen door haar spasmen. Haar benen schieten alle kanten uit, haar armen maaien onrustig om haar heen. Ik begin tegen haar te praten en vertel haar dat ze vandaag weer een massage krijgt. Dat ik een nieuwe essentiële olie ga gebruiken. Ik pak het flesje en draai de dop eraf en houd dit onder haar neus. ​Dit is het eerste moment dat er contact tussen ons is. Zoals gewoonlijk doet Fleur haar mond open en ruikt op haar manier aan het flesje en kijkt mij aan. Terwijl ik mijn spullen klaar leg en de kamer zich vult met de geur van lavendelolie en geranium​ olie merk ik dat Fleur rustiger in haar bewegingen wordt.

 

De eerste paar keer

Ik herinner het mij nog goed toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst bij haar kwam. Ik masseerde haar in de volgorde zoals ik het geleerd had, waarbij haar benen en voeten als laatste gemasseerd werden. En dat vond zij niet prettig. Ze werd drukker in haar bewegingen, haar geluiden werden luider. De spanning in haar lijf bouwde zich langzaam aan weer op. Totdat ik na een aantal keer de volgorde ben gaan veranderen door te kijken en te voelen wat bij Fleur voor meer ontspanning kon zorgen.

 

 

Ze lag doodstil!

Ik begon haar te masseren. In het begin is zij nog onrustig, maar ik volg rustig haar bewegingen en begin zachtjes te neuriën. En dan komt daar een moment dat zij een diepe zucht slaakt en doodstil blijft liggen. Haar lichaam ontspannen en ze kijkt rustig voor zich uit. Ik voel de tranen in mijn ogen prikken en ben zo geraakt door dit moment. Ze blijft de rest van de massage stil en ontspannen liggen.

 

Door geslapen

De volgende ochtend ontvang ik een mail van moeder. Fleur heeft sinds lange tijd weer een nacht rustig door geslapen. Het voelt bijzonder maar ben ook dankbaar dat ik door het masseren iets kan betekenen voor Fleur maar ook voor haar ouders.

 

 

Knagen

Deze situatie is maar een kleine greep in mijn  ervaringen in het masseren van mensen met een lichamelijke en geestelijke handicap of Niet Aangeboren Hersenletsel. Het knaagt al een tijdje bij mij. In een maatschappij waarin er zoveel van ons wordt gevraagd. Mensen veel stress ervaren en zelfs Burn-out raken. Er veel therapieën worden aangeboden en mensen zelf een keuze kunnen maken om bv. gemasseerd te worden. Maar hoe zit het met de groep ernstig meervoudig gehandicapten en Niet Aangeboren Hersenletsel? Hoeveel stress ervaren zij in hun leven? Dit kan zijn door alle indrukken die zij te verwerken hebben (of juist moeite hebben om te verwerken), overgeleverd te zijn aan zorgverleners en niet zelf kunnen bepalen hoe en wat zij willen. Hoe zijn de zorgmomenten? Snel, vluchtig en met weinig daadwerkelijke aandacht? Hoe herken je het als ze pijn hebben of gewoon een rotdag hebben? Hoeveel stress geeft het om je niet te kunnen uiten?

 

Een verschil maken

Dat is de vraag die ik mij de laatste maanden steeds vaker stel. Ik ervaar steeds meer hoe belangrijk het is om juist deze doelgroepen te masseren. Een kortdurende hand- of voetmassage, het geven van een voetenbad met essentiële oliën, een Shantala lichaamsmassage of AromaTouch massage. Dit kan al een verschil maken in het moment.

Juni 2017

Het besluit is genomen. De verandering is een feit en ga mij volledig richten op massages aan gehandicapten en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Een nieuw begin vraagt ook om afscheid te nemen van het oude. Vitaal En Energiek Leven gaat veranderen in Connecting Touch Therapy, massage aan gehandicapten en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Wil je meer weten of de Connecting Touch iets voor je kan betekenen? Ken jij iemand die de Connecting Touch Therapy massage kan ontvangen of wil jij deze zelf leren geven? Kijk dan op   www.thobien.nl 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *