We zitten samen in de auto. Annelies, moeder van 4 kinderen. 3 Gezonde meisjes en een ernstig meervoudig gehandicapte zoon van 17. Job. Ik ken Annelies nog niet heel lang, maar vanaf het eerste moment hebben wij een klik. Het gevoel alsof we elkaar al jaren kennen. We hebben dezelfde interesses. Houden van buiten zijn, wandelen, zingen en lachen veel. Maar misschien nog belangrijker: We genieten van de kleine dingen in ons leven.

We zijn op weg om haar zoon van school te halen. ‘Want ja, zo noemen wij dat. Al onze kinderen gaan naar school. Dus onze Job ook’. Tijdens onze autorit hebben wij het over de veranderingen in de wereld. De oorlogen, kinderen die in dit geweld opgroeien en zoveel ellende meemaken. Wat een traumatische ervaring dit voor hen is. De veranderingen in onze maatschappij. De groeiende eenzaamheid onder ouderen, minder aandacht hebben voor elkaar. En de veranderingen in de gezondheidszorg.

 

Moeder zijn van.

Job heeft naar mate hij ouder wordt meer zorg nodig. Hij wordt zwaarder, zijn lichaam werkt niet mee tijdens de verzorgingsmomenten. Annelies vertelt dat zij merkt dat door bezuinigingen de zorg voor Job is verandert. Ze iedere verandering, aanpassing bij meerdere instanties moet aankloppen. Ze zegt tegen mij: ‘Weet je wel hoeveel tijd en energie dit kost. Ik krijg vaak geen antwoord als ik een vraag per mail heb gesteld. Dan ga ik maar bellen en blijkt de juiste persoon niet aanwezig te zijn. Of ik een mail kan sturen.’ Ik schiet in de lach, maar zeg dat ik mij goed kan realiseren hoe frustrerend dit is. Ze doet het allemaal voor Job, hij kan het tenslotte niet zelf regelen en ik ben zijn moeder.

Annelies is zich heel goed bewust dat gehandicapten in andere landen het (veel) minder goed hebben dan in Nederland. ‘Maar toch klopt het ook niet in ons land’ zegt ze. Er is een verschil.

 

Gezond versus gehandicapt

Kinderen die gezond zijn gaan naar mate ze ouder worden een zelfstandiger leven leiden. Zij koppelen zich los van hun ouders. Gaan hun eigen toekomst opbouwen, studie volgen, werken en een salaris verdienen.

Wat een verschil met kinderen en volwassenen die gehandicapt zijn. Die volledig afhankelijk zijn van zorgverleners. En dat baart Annelies zorgen. Door de veranderingen in de zorg signaleert zij dat er minder tijd en aandacht is voor haar gehandicapte zoon. Op school is zijn klas groter geworden. Er zitten meer zorg intensieve kinderen in. Job zijn moeder vertelt: ‘Onze 3 meiden wonen allemaal zelfstandig. Voor Job zal de zorg alleen maar meer worden in de loop der jaren. Het lijkt wel alsof hier geen rekening mee wordt gehouden. Ik heb het gevoel dat ik Job continu moet verdedigen om iets waar hij niet om heeft gevraagd. Dat doet soms wel pijn.’

 

Ondeugend

Dan begint Annelies te lachen en vertelt dat het niet alleen maar kommer en kwel is. Job kan namelijk ook heel ondeugend zijn. Hij heeft zijn favoriete toetjes. Krijgt hij deze niet, dan laat hij het gewoon uit zijn mond lopen en kijkt je met glinsterende ogen aan. Job geeft ons ook zoveel liefde. Hij houdt van knuffelen. Het gebeurt regelmatig dat het net lijkt alsof hij ons dan roept door geluiden te maken.

Onze cadeautjes

Annelies weet dat ik Connecting Touch massages geef. De reacties die ik iedere keer weer krijg. Zo verschillend, maar voor mij o zo waardevol, waarop Annelies zegt: ‘Het zijn iedere keer weer cadeautjes die je krijgt. Als Job naar mij lacht, dan kan mijn dag niet meer stuk’.

Dat is precies zoals ik het ook ervaar. Genieten van de soms subtiele reacties van de mensen. De voldoening die dit geeft. Genieten van de kleine dingen in ons leven. Maar zeg nou zelf: ‘Hoe vaak krijg jij cadeautjes van je klanten? Ben jij benieuwd welke cadeautjes ik krijg? Lees dan dit verhaal

 

Mijn gratis cadeautje aan jou

Hoe zou jij het vinden als jij iemand met ernstig meervoudige beperkingen een handmassage kan geven?  Ik geef jou een gratis Video met handmassage cadeau

 

Ben jij ouder of begeleider van een kind of volwassene met ernstig meervoudige beperkingen? Wat zijn jullie cadeautjes en geniet momenten? Wil jij deze met ons delen? Ik hoor het graag. Vertel het mij gerust in een reactie hieronder.

 

Ps: Vanwege privacy redenen zij de namen in al mijn artikelen gefingeerd. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *