obstipatie, natuurlijke middelen, essentiële oliën,

In een van mijn vorige blogs heb ik geschreven over een veel voorkomend probleem bij gehandicapten. Obstipatie. Verschillende onderzoeken laten zien dat dit bij 70% van de mensen met een IQ<50 voorkomt. Best veel, vind je ook niet?

Hoe ging het verder?

Als je deze blog gelezen hebt, weet je misschien nog dat ik begon over een jonge man waarvan ik in eerste instantie gevraagd werd of ik hem wilde masseren vanwege de spanning die hij in zijn lichaam had. Hij sliep de laatste tijd onrustig en was regelmatig wakker. Maar tijdens het gesprek met de verzorger bleek dat hij ook veel last van obstipatie en een opgeblazen buik had. Een aantal keer per week kreeg de man hiervoor een fosfaat klysma. Op dat moment ging er een lichtje bij mij branden. Zou het éen te maken kunnen hebben met het ander. Met andere woorden; zou zijn onrustig gedrag een gevolg kunnen zijn van de obstipatie? Of hield hij zijn ontlasting op door de spanning in zijn lichaam? Ik besloot dit bespreekbaar te maken.

Samen met de betrokken hulpverleners bij deze jonge man en zijn ouders, besloten we om de massage wekelijks in te zetten waarbij ik hem ook een buikmassage met kamilleolie zou geven. Daarnaast had ik een buik olieapplicatie voor hem gemaakt met essentiële olie van gember, roomse kamille en lavendel. Deze kreeg hij iedere nacht op zijn onderbuik. 6 weken lang, 6 dagen per week. Gedurende deze periode werd zijn ontlasting  geregistreerd met de Bristol Stool Chart .

De eerste massages

Ik bouwde de massages langzaamaan op om zo het vertrouwen van hem te krijgen. De spanning in zijn lichaam was goed voelbaar. Stijf gespannen armen en benen. Soms trok hij deze terug. Het is fijn als mensen dat doen. Klinkt raar, maar zo kunnen ze laten weten als iets teveel is/wordt of niet willen. Dat benoem ik dan ook. En de buikmassage? Dat was nog een te grote stap. De buik olieapplicatie kon wel ingezet worden. De begeleiders deden dit iedere avond bij hem op zijn onderbuik. Het kostte weinig tijd en werd een vast ritueel bij het naar bed gaan.

De eerste reacties

Na 4 weken merkte de begeleiders dat de buik minder gespannen was. Er waren vaker korte momenten dat hij rustiger in zijn stoel zat. Gedurende de nacht was hij kortere periodes wakker. Na een aantal massages merkte ik ook dat de spanning in zijn lichaam minder werd. Hij trok zijn armen niet meer terug en zijn benen lagen naast elkaar in plaats van stijf over elkaar.

Na 5 weken veranderde het ontlastingspatroon. De ontlasting was zachter en hij kreeg vaker spontaan ontlasting.

3 Maanden later

We zijn inmiddels een aantal maanden verder. De buik olieapplicatie krijgt hij nog steeds. Het is een vast onderdeel geworden in zijn dagelijkse verzorging. En hoe is het met de buikmassage gegaan? Nee, dat is niet gelukt. Een van de belangrijkste indicaties van het geven van een massage is dat iemand het ook toestaat.

Is de obstipatie helemaal verdwenen? Nee, maar het komt steeds vaker voor dat hij spontaan ontlasting heeft en daardoor minder klysma’s nodig heeft. Hoe fijn is dit voor hem! Want ik kan je vertellen dat het krijgen van een klysma behoorlijk ingrijpend is op je lichamelijke integriteit.

Waarom een buik olieapplicatie?

Het geven van een buik olieapplicatie is minder ingrijpend dan het geven van een klysma of andere laxerende middelen. De olieapplicatie is een dubbelgevouwen katoenen doek wat wordt afgedekt met vette watten. De olie die hiervoor gebruikt wordt bestaat uit een draagolie (amandel-, sesam- of jojobaolie) waaraan essentiële oliën zijn toegevoegd.  De katoenen doek wordt tot lichaamstemperatuur verwarmd en samen met een pluk vette watten op de huid van het te behandelen gebied bevestigd. De olieapplicatie is een warme behandeling. De verwarmde olie zal de warmte lang vasthouden en geleidelijk afgeven aan de huid. In het algemeen werkt een olieapplicatie omhullend, verwarmend, ontkrampend en daardoor eventueel ook pijnstillend. Je kunt dus zeggen dat een olie applicatie minder belastend is voor iemand die dit krijgt en het effect kan verrassend zijn.

Heb jij andere ervaringen of vragen?

Ik heb je een klein inkijkje gegeven hoe je op een andere manier obstipatie klachten zou kunnen verbeteren en verminderen. Heb jij hier ook ervaring mee?  Heb je vragen? Ik hoor het graag van je.

Het gebruik van essentiële oliën en het geven massages vervangt nooit een behandeling van welke door artsen zijn voorgeschreven…. Verander dus NOOIT zonder overleg met de behandelend arts de medicatie of behandeling van obstipatie. Ken jij iemand met obstipatie en zou jij graag een buik olieapplicatie willen geven? Ik help je graag. 

Wil jij meer weten over de verschillende Connecting Touch massages en Complementaire aromazorg in de gehandicaptenzorg?

Op vrijdag 5 april 2019 geef ik de workshop Complementaire aromazorg en Connecting Touch handmassage in Kerkrade

Op vrijdag 24 mei 2019 geef ik de workshop Connecting Touch voet- en hoofdmassage   & 4 essentiële oliën in de gehandicaptenzorg in Alphen a/d Rijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *