3 natuurlijke tips bij obstipatie klachten gehandicapten

Het werd de laatste tijd alleen maar erger en hij kreeg er steeds meer last van. Obstipatie klachten. In eerste instantie werd ik gevraagd of ik hem wilde masseren omdat hij veel spanning in zijn lichaam had. Dit uitte zich voornamelijk in zijn gedrag. Hij was onrustig en sliep slecht.

Een jonge man van begin twintig met ernstige meervoudige lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Tijdens het eerste gesprek met zijn verzorger bleek dat hij de laatste maanden ook veel obstipatie en een opgeblazen buik had.  Hij kreeg hiervoor laxeermiddelen en zelfs 2 tot 3 x per week een klysma. Best ingrijpend, vind je ook niet?

Wist jij dat obstipatie klachten bij gehandicapten een veel voorkomend probleem is? Het blijkt dat bijna 70% van de mensen met een verstandelijke handicap en een IQ < 50 hier last van hebben. Eerlijk gezegd, daar schrok ik nogal van toen ik dit las. Daar wilde ik graag wat meer van weten.

Wetenschappelijke onderzoeken

De afgelopen 25 jaar zijn er een aantal onderzoeken zijn geweest naar mogelijke oorzaken van obstipatie klachten bij gehandicapten? Böhmer (1994) en Alsema (2003) hebben beiden onderzoeken gedaan naar dit veel voorkomende probleem. Het blijkt dat er een verband is met neuromusculaire afwijkingen, immobiliteit en het gebruik van anti-epileptica of benzodiazepines. Onder de benzodiazepines vallen de medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking. Denk aan Diazepam (Valium), Oxazepam (Seresta), Lorazepam (Temesta) en Clobazepam (Frisium). Maar ook maagzuurremmers, voedselweigering en een IQ<35 spelen hierbij een rol.

Wanneer obstipatie?

Er wordt van obstipatie gesproken als iemand minder dan 3 x per week ontlasting heeft of meer dan 3 keer per week laxeermiddelen gebruikt. Het is hierbij van belang dat het ontlastingspatroon door ouders, verzorgers en begeleiders goed wordt bijgehouden.

De verschillende lichamelijke onderzoeken zijn vaak een te grote belasting voor deze doelgroep. Dit kan zoveel ontregeling in gedrag veroorzaken dat hier vaak geen gebruik van wordt gemaakt.

Algeheel welzijn

Obstipatie en andere maag-darmklachten kunnen zeer bepalend zijn voor het algeheel welzijn van mensen.  Dit uit zich vaak in onbegrepen gedrag. Dit kan toenemende agressie, huilen, onrust en het weigeren van eten of drinken zijn. Het is belangrijk om het gedrag van cliënten zo goed mogelijk in kaart te brengen zodat er snel ingespeeld kan worden op verandering. De verzorgenden zijn de eerste die deze veranderingen zullen opmerken.

In kaart brengen

Standaard dagelijkse registratie van de stoelgang is belangrijk om veranderingen in gedrag te kunnen begrijpen. De Bristol Stool Chart is een hulpmiddel die hierbij gebruikt kan worden. Het is gebleken dat een maandregistratie een beter overzicht geeft dan een weekregistratie. Maar ook eten en drinken kan op verschillende vlakken van invloed zijn op het ontlastingspatroon. Denk aan het soort eten en drinken, tijdstip, manier van eten, houding, gemoedstoestand en onbegrepen klachten.

Behandeling

Het inzetten van de behandeling gaat meestal in overleg met de arts en andere betrokken behandelaars. Vaak betreft dit een aanpassing in voeding, houding, hulpmiddelen en/of het voorschrijven van medicatie. In de praktijk blijkt het lastig om een behandeling toe te passen waarin de obstipatie klachten verdwenen zijn.

De natuur kan een handje helpen

Naast bovengenoemde behandelingen zijn er ook andere natuurlijke middelen die een handje kunnen helpen. Mijn ervaring is dat hier vaak aan voorbij wordt gegaan. Tijdens mijn werk met gehandicapten maak ik veel gebruik van Connecting Touch massages en complementaire aromazorg.

De werking van een massage zit vanzelfsprekend in de bekwaamheid van de masseur en de kwaliteit van de massageolie. Maar ook minder voor de hand liggende zaken als aanraking, aandacht, warmte en ontspanning hebben stuk voor stuk een helende werking.

Effecten van massage op lichaamsprocessen zijn:

 • Betere doorbloeding en ontslakking van weefsels. De afvalstoffen die via de huid vrij komen worden door bv. een klamme huid of lichte transpiratie afgevoerd.
 • Afvalstoffen kunnen via de ademhaling vrijkomen.
 • Massage heeft een kalme invloed op de spijsvertering. Veel gehandicapten en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel hebben spijsverteringsproblemen zoals diarree, obstipatie, ophoping van gasvorming in de darmen.
 • Versterken van het immuunsysteem waardoor mensen geringer vatbaar zijn voor infecties.
 • Vrijkomen van verschillende ontspanningshormonen; oxytocine, melatonine.
 • Verlaging van het stresshormoon; cortisol, Corticotropin-relasing hormoon (CRH) neemt af

Complementaire Aromazorg betekent letterlijk het aanwenden van geurstoffen of etherische oliën voor therapeutische doeleinden. De therapeutische werking is helend, genezend. De helende werking is zowel op lichamelijk, psychisch en emotioneel gebied. Ik kies ervoor om het woord ‘helen’ te gebruiken i.p.v. genezen. Helen is namelijk meer dan alleen maar een medicijn nemen om een ziekte te bestrijden. Heling in de ruimste zin van het woord betekent: het in balans brengen van lichaam, geest en emotie. Complementaire aromazorg vervangt nooit een behandeling of medicijn die door een arts zijn voorgeschreven.

3 natuurlijke tips

 1. Buikmassage. Het masseren van de buik bevordert onder andere de darmperistaltiek en kan een positieve uitwerking hebben op het ontlastingspatroon. Gebruik hiervoor een draagolie eventueel in combinatie met een kamilleolie (zie tip 2). In de gratis video van een buikmassage laat ik je zien hoe je een eenvoudige buikmassage kunt geven. (in de video wordt gesproken over de venkelolie. Dit is ook een fijne olie, maar mag niet gebruikt worden bij mensen met epilepsie).
 1. Kamilleolie.Tijdens het geven van een buikmassage kun je gebruik maken van kamilleolie. Kamilleolie doorwarmt de mens en bevordert de ontspanning. Het bevordert de resorptie van lucht op plaatsen waar geen lucht behoort te zijn. Deze olie een ideale massageolie bij darmkrampen, onregelmatig ontlastingspatroon, obstipatie of diarree, harde en/of gespannen buik.

Ik hecht veel waarde aan hoog kwalitatieve massageoliën. Dit houdt in dat zij 100% biologisch en natuurlijk zijn, Je kunt hierbij denken aan het merk Chi, het Blauwe huis, Die Lichterde. Het is ook erg leuk om een eigen massageolie te maken. Het is persoonlijk en op maat gemaakt, kost weinig tijd en is uiteindelijke voordeliger in gebruik. Je kunt ook kant en klare kamillemassageolie kopen. Maak je liever zelf je massageolie dan kun je onderstaand recept gebruiken.

Benodigdheden kamilleolie

50 ml. Biologische draagolie (koudgeperste sesamolie, koudgeperste amandelolie)

15 dr. essentiële kamille olie.

Meng dit in een 50 ml flesje.

In de video laat ik je precies zien hoe je deze olie kunt maken en waar je op kunt letten.

 1. Ritme. Het is belangrijk om de buikmassages op een vast moment van de dag te geven. Dit kan tijdens het ochtendverzorgingsmoment zijn of voor het slapen gaan.  Geef gedurende 6 weken dagelijks een buikmassage met kamilleolie. Registreer eventuele veranderingen van ontlasting, gedrag etc. op een ontlastingsregistratielijst.

Heb jij andere ervaringen of vragen?

Ik heb je een klein inkijkje gegeven hoe je op een andere manier obstipatie klachten kunt verminderen. Heb jij hier ook ervaring mee? Ik hoor het graag van je. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder.

Wil jij meer weten over de verschillende Connecting Touch massages en Complementaire aromazorg in de gehandicaptenzorg?

Op vrijdag 5 april 2019 geef ik de workshop Complementaire aromazorg en Connecting Touch handmassage in Kerkrade

Op vrijdag 24 mei 2019 geef ik de workshop Connecting Touch voet- en hoofdmassage   & 4 essentiële oliën in de gehandicaptenzorg in Alphen a/d Rijn

3 antwoorden
 1. Mara
  Mara zegt:

  Hallo,

  Interessante info. Ik heb een dochter met autisme en verstandelijke beperking. Zij heeft veel last van obstipatie en slecht slapen. Nu is de physiotherapeut op mijn verzoek begonnen met buikmassage. Ik wilde graag het filmpje bekijken die bij deze info zit maar kan deze niet openen. Is er een andere plek waar ik dit filmpje kan bekijken?
  Vriendelijke groet Mara

  Beantwoorden
 2. Mara
  Mara zegt:

  Hallo,

  Interessante info. Ik heb een dochter met autisme en verstandelijke beperking. Zij heeft veel last van obstipatie en slecht slapen. Nu is de physiotherapeut op mijn verzoek begonnen met buikmassage. Ik wilde graag het filmpje bekijken die bij deze info zit maar kan deze niet openen. Is er een andere plek waar ik dit filmpje kan bekijken?
  Vriendelijke groet Mara
  Nu vergeet ik erbij te zetten dat haar ademhaling altijd erg hoog zit. Is er een manier om haar te helpen/leren om dieper te laten ademhaling. Ik zelf dacht misschien tijdens de massage zelf diep in en uit te ademen maar weet niet of het echt zou werken op die manier.

  Beantwoorden
  • Thobien
   Thobien zegt:

   Dag Mara

   Dank je wel voor je reactie en sorry voor mijn late reactie. Ik zal je een nieuwe link per mail toesturen met de buikmassage. Ik werk zelf ook regelmatig met het voordoen van de ademhaling, maar merk dat dit voor veel mensen lastig is om te volgen. Een andere manier, mits ze er mobiel genoeg voor is, is de volgende oefening die ze liggend op haar rug kan doen:
   Laat haar bij een inademing haar beide knieën optrekken (voeten blijven plat op de grond/matras liggen). Voor een nog beter effect zou ze haar armen boven haar hoofd kunnen leggen, als haar dit lukt. Bij een uitademing draait ze beide knieën naar 1 kant en ademt 5 x rustig in en uit. Vervolgens gaat zij op een inademing weer terug in startpositie en draait haar knieën op een uitademing naar de andere kant. Herhaal deze cyclus 3 tot 4 x. Ik adviseer je om de oefening eerst bij jezelf uit te proberen, zodat je het direct goed bij je dochter kan doen. Als ze het lastig vind om het volledig zelf te doen, kun jij haar hierbij helpen. Hartelijke groet, Thobien

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *