essentiële olie, aromatherapie, schone lucht, gehandicapten

Een schonere lucht voor meer levenskwaliteit

10 Luchtzuiverende essentiële oliën, 3 tips en 4 recepten 

Afgelopen week kreeg ik een mail van een moeder die vorig jaar de workshop Complementaire aromazorg en Connecting Touch handmassage aan mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen heeft bijgewoond. Tijdens deze dag vertel ik uitgebreid over de werking van essentiële oliën.  Hoe kun je ze gebruiken. Daarnaast vind ik het nog belangrijker welke essentiële oliën veilig gebruikt kunnen worden. Want een olie is niet zomaar een lekker (of misschien ook wel vies) geurtje. Nee, er zitten allerlei aromatische bestanddelen in die invloed hebben op ons lichaam. Zo zijn er stoffen die op het spierweefsel, de huid, centraal zenuwstelsel maar ook de luchtwegen werken. En over dat laatste stuurde deze moeder mij haar ervaringen met haar ernstig meervoudig gehandicapte zoon.

Iedere ochtend vol slijm wakker

Moeder stuurde mij het volgende bericht:

‘Ik zet de laatste tijd veel de etherische olie in. Ik merk dat mijn zoon hier erg baat bij heeft. Voornamelijk de diffuser.
Wat ik zo opmerkelijk vind is dat hij in de ochtend altijd en eeuwig vol zat met slijm.
Sinds ik de diffuser aan zet is het gewoon weg. Geen gepruttel meer op zijn luchtwegen. Echt fantastisch!!!’

Daarnaast schreef ze dat ze de diffuser op zijn slaapkamer heeft gezet. Een uur voordat haar zoon naar bed gaat zet zij deze iedere avond aan met een luchtzuiverende olie. Als hij gaat slapen doet zij deze weer uit. Vervolgens zet zij deze iedere ochtend bij het wakker worden weer een aantal uur aan met één van de luchtzuiverende oliën.

‘Gepruttel’ op de luchtwegen, het doet wat met je!

Misschien ken jij wel mensen die altijd maar vol slijm zitten. Je hoort ze ademhalen met een continue ‘gepruttel’. Weet je wat dat met mij doet? Ik heb altijd de neiging om te gaan hoesten. Voor of eigenlijk ‘namens’ de ander. Het geeft mij vaak een gevoel van onbehagen. Ook omdat ik weet hoeveel invloed luchtwegklachten op de kwaliteit van leven heeft. Herken jij dit ook?

Slechte luchtkwaliteit

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in je huis, op kantoor/praktijk en in zorginstellingen is slechter dan je denkt. Het is zelfs vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. De binnenlucht blijkt steeds minder zuurstof te bevatten en meer en meer toxines. Daarnaast brengen we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren door. Verschillende onderzoeken in kantoorgebouwen, huizen maar ook zorginstellingen hebben uitgewezen dat een slechte luchtkwaliteit veel gezondheidsklachten bij mensen kan veroorzaken zoals bijvoorbeeld:

 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde slijmvliezen (luchtwegen, neus en ogen)
 • Voorhoofdsholte en bijholteontsteking
 • Astma
 • Allergie
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid

In mijn Artikel over de invloed van een slechte luchtkwaliteit schrijf ik uitgebreid over de oorzaken en gevolgen hiervan.

De 10 meest effectieve essentiële oliën voor een schonere lucht.

Als we kijken welke chemische verbindingen in essentiële oliën zorgdragen voor de antiseptische werking in de lucht, zijn het vooral de lichte moleculen die in deze oliën zitten.  Deze verdampen en verspreiden zich snel in de lucht. Daarnaast bevatten deze essentiële oliën een krachtige microben dodende en luchtzuiverende werking bezitten. Dat wil zeggen dat ze sterk antiseptisch in de lucht werken. De essentiële oliën die voor een schonere lucht zorgen komen van de dennenfamilie en de citrusoliën.

Oliën uit de dennenfamilie zijn bijvoorbeeld:

 • grove den
 • arve den
 • zilverspar
 • lariks
 • spar

Voorbeelden van citrusoliën zijn:

 • citroen
 • limoen
 • grapefruit
 • sinaasappel
 • mandarijn

Zijn alle essentiële oliën te gebruiken bij gehandicapten?

Nee, de volgende oliën kunnen niet gebruikt worden bij mensen met epilepsie. Bergbonenkruid, oregano, tijm, kruidnagel. Maar ook rozemarijn, wintergreen en Ravintsara. Overleg met de arts of aromatherapeut om een veilige essentiële olie te gebruiken. Daarnaast zijn zwangerschap, kanker en bloedziekten (o.a. leukemie), koorts contra-indicaties om essentiële olie te gebruiken.

De kracht van eenvoud!

In een tijd waarin veel mensen last hebben van extra (werk)druk denkt men dat het gebruik van essentiële oliën veel en extra tijd met zich meebrengt. Door dit te onderzoeken en mijn ervaringen hiermee kan ik je zeggen dat dit een groot misverstand is. Ik ben op zoek gegaan hoe je met weinig tijd toch dat kleine beetje extra kunt geven. Ik noem dit : De kracht van eenvoud!

Hoe kun je zorgen voor een schonere lucht?

Er zijn veel mogelijkheden om de essentiële olie in de lucht te brengen. De meest simpele manier is een tissue met een aantal druppels olie op de verwarming te leggen. Door de warmte zal de olie verdampen en zich verspreiden in de omgevingslucht. Geurblokjes van klei of een lavasteen kunnen bijvoorbeeld zeer effectief werken. Daarentegen heeft het een beperkte werking tot ongeveer 1½ m2. Je kunt deze onder andere op het nachtkastje of op je bureau leggen.

Een andere effectieve en eenvoudige manier is het gebruik van een diffuser of aromastreamer. Twee verschillende soorten apparaten met eenzelfde werking. De diffuser werkt met een waterfilter terwijl een aromastreamer met een filter zonder water werkt.

Het aromatherapeutische effect is bijzonder omdat de oliën zeer fijn verneveld worden en snel door de ruimte worden verspreid. Ook wordt de lucht in de ruimte waar de diffuser staat geïoniseerd. Hierdoor ontstaat er een schonere lucht en kunnen mensen dieper ademhalen.

Dosering

De oliën uit de citrusfamilie zijn vaak vluchtige oliën die sneller verdampen. Daarnaast kunnen zij toegevoegd worden aan een olie van de dennenfamilie. Ik raad je aan om met een lage druppeldosering (1 tot 2 dr.) te beginnen . Vervolgens observeer je of en hoe iemand reageert op het gebruik van essentiële oliën. Daarna kun je de dosering eventueel uitbreiden tot maximaal 6 druppels in totaal.

3 Tips voor gebruik

Er is weinig bekend hoe lang je een diffuser gedurende 24 uur moet gebruiken. Veel aromaverdampers hebben verschillende standen en tijden die je kunt instellen. Je hoeft deze niet 24 uur per dag te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van intervaltijden zoals 4 uur aan, 4 uur uit. Kijk hierbij wat haalbaar is. Wat past bij de persoon bij wie de diffuser gebruikt wordt?  De meeste gaan automatisch uit als het waterreservoir leeg is. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Zet de diffuser op een veilige plek. Zorg ervoor dat de essentiële oliën in een afgesloten kast staan of op een plek waar je kind, bewoners en cliënten niet bij kunnen. (* lees de algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen onderaan in dit Artikel).

Tip 1:Luchtzuivering slaapkamer tijdens slaap

De slaapkamer kan tijdens de slaap gezuiverd worden met neutrale luchtzuivering oliën. Gebruik hiervoor een diffuser met een waterreservoir die 4 tot 6 uur verdampt.

Tip 2: Luchtzuivering slaapkamer voor het slapen gaan en na het wakker worden.

Is iemand gevoelig voor geur en wil je de lucht van de slaapkamer zuiveren? Gebruik neutrale luchtzuivering oliën in een diffuser met een waterreservoir die minimaal 4 uur verdampt.

Zet deze ongeveer 1 tot 4 uur voor het slapen gaan aan. Gedurende de nacht blijft de diffuser uit. Na het wakker worden zet je deze weer aan met neutrale luchtzuivering oliën.

Tip 3: Luchtzuivering woonkamer

Luchtzuivering van de woonkamer kan gedurende de gehele dag plaats vinden met een van de neutrale luchtzuivering oliën. Gebruik hierbij bijvoorbeeld intervaltijden van 4 uur aan, 2 uur uit.; 4 uur aan, 2 uur uit.

Gedurende de nacht is het apparaat uit.

Recepten

(lees voor gebruik de algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen! *)

Gebruik ALTIJD 100% natuurlijke en biologische essentiële olie.  Onderstaande dosering niet overschrijden.

Neutrale luchtzuivering:

 • 1 tot 3 dr. grove den olie
 • 1 tot 3 dr. citroen olie

 Of

 • 1 tot 3 dr. zilverspar olie (is een zachte aromatische vervanging van dennen olie)
 • 1 tot 3 dr. mandarijn olie

Luchtzuivering bij verkoudheid, griep en droge hoest (*):

 • 1 tot 4 dr. grove den olie
 • 1 tot 2 dr. pepermunt olie

 Luchtzuivering bij verkoudheid, bronchitis en keelpijn (*):

 • 1 tot 2 dr. lariks olie
 • 1 tot 2 dr. zilverspar olie
 • 1 tot 2 dr. citroen olie

Heb jij andere ervaringen of vragen?

Ik heb je een klein inkijkje gegeven wat aromazorg voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen zou kunnen betekenen. Heb jij hier ook ervaring mee? Ik hoor het graag van je. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder.

Wil jij meer weten over de verschillende Connecting Touch massage en Complementaire aromazorg aan gehandicapten?

Op vrijdag 22 maart geef ik de workshop Complementaire aromazorg en Connecting Touch handmassage aan gehandicapten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *