2 Veilige Tips die kunnen helpen.

Iedereen maakt wel eens een zware periode door. Vaak heeft het een oorzaak waar je wel of geen invloed op kan uitoefenen. Je praat erover met je partner, vrienden en/of familie.  Maar vandaag wil ik je iets vertellen over een zware periode die één van de gehandicapte jong volwassene die ik masseer doormaakt.

Ik ken haar al een jaar of 9 en verzorg haar ook met regelmaat thuis. Zij is een jonge vrouw van begin 20 die ernstig meervoudig complex gehandicapt en autistisch is. Wat dit voor haar en ouders betekent? De zorgen om haar hebben veel impact op het gezin. Zij heeft overal hulp bij nodig en is dus volledig afhankelijk van anderen.

Afgelopen week ben ik weer bij haar geweest voor een Connecting Touch Therapy massage. Voordat ik naar haar kamer ga heb ik een gesprek met moeder. Ik wil graag op de hoogte zijn van eventuele bijzonderheden waar ik rekening mee kan en moet houden. Uit ervaring weet ik dat gehandicapten en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel kwetsbare doelgroepen zijn.

Het eerste wat moeder tegen mij zegt; ‘Ze maakt een zware periode door’ en begint te vertellen waarom het voor haar dochter de afgelopen weken zo zwaar is geweest (en dus ook voor ouders). Je moet weten dat er bij haar dochter sinds haar tienerjaren epilepsie is gediagnosticeerd en zij periodes met psychotisch gedrag vertoond. Medicatie moet ervoor zorgen om dit onder controle te houden.

Zware aanvallen

Moeder vertelt mij dat haar dochter de afgelopen weken zware aanvallen heeft gehad en ze veel epilepsie in haar lichaam heeft. Ze kan het niet anders noemen. Dit kan zich uiten in aanvallen waarin zij op de grond valt en haar hele lichaam verstijft en heftig heen en weer schudt, tot momenten waarop ze hele subtiele trillingen in haar arm en hals ziet. Dan heeft ze weer absences om vervolgens een verwilderde blik in haar ogen te krijgen en het net lijkt alsof ze in een andere wereld is. Gil momenten met ongecontroleerde bewegingen maken en onrustig rennen. Om plotseling stil te staan en ze weer ontspannen naar buiten kijkt. De epilepsie aanvallen hebben zich sinds een paar weken nu ook verplaatst naar de nacht.

Moeder heeft continu de camera aan die in verbinding staat met de kamer van haar dochter. Ook ’s nachts. Dat maakt het niet alleen zwaar voor haar dochter maar ook voor haar en de andere gezinsleden. Moeder is wel benieuwd of haar dochter zich laat masseren, en eerlijk gezegd. Ik ook.

Neuriënd de trap op.

Ik loop zoals gewoonlijk zachtjes neuriënd de trap op zodat zij weet dat ik eraan kom. Als ik haar kamer binnenkom zie ik dat ze op de rand van het bed zit. Ze kijkt mijn kant uit maar haar blik is anders. Je kent het misschien wel. Iemand kijkt jou kant op, maar je hebt het gevoel dat ze je niet ziet staan. Dat gevoel heb ik nu. Het zou een absence kunnen zijn.

Ik loop naar haar toe en maak rustig contact. Als ik op mijn hurken voor haar sta draait zij haar hoofd om en kijkt mij echt aan. Zij zoekt met haar handen contact met mij. Zo zit ik een paar minuten voor haar en vertel wat ik kom doen.Ik doe een Geraniumolie in haar aromastreamer en haar kamer vult zich met deze geur. Een olie die een kalmerende werking heeft en een gevoel van kalmte, sterkte en veiligheid geeft. Kortom, een olie die rust en evenwicht brengt.

Ik begin op bed haar benen en voeten te masseren met een turf-lavendel olie. Lekker verwarmend en ontspannend en ze gaat er helemaal voor liggen.  Als ik hiermee klaar ben, zet ik haar stoel klaar en loopt ze op mij af. Ik begeleid haar om in de stoel te gaan zitten, trek haar T-shirt uit en sla een warme deken om haar heen. Als ik contact maak met haar armen door er rustig met lichte druk.

Over heen te wrijven gaat ze met haar rug tegen de stoelleuning aan zitten. Ik begin haar rechter arm en hand met de turf-lavendelolie met ritmische bewegingen te masseren. Langzaamaan ontspant zij zich. Haar oogleden vallen regelmatig bijna dicht en ze blijft heel stil zitten. Zo masseer ik haar armen ruim 20 minuten. Het mooie is dat ze zelf aangeeft wanneer het genoeg is. Ze trekt haar handen terug als ik deze aanraak.

De komende uren is ze ontspannen, maakt veel tevreden geluiden. Moeder komt nog even om een hoekje kijken en steekt haar duim omhoog.

En ik? Ik ben blij dat ik haar in deze zware periode dit moment kan geven. Dat is de Kracht van Contact van de Connecting Touch Therapy.

 

2 VEILIGE TIPS die kunnen helpen voor

 meer lichamelijke en geestelijke rust en evenwicht,

meer lichamelijke ontspanning en lichaamsbeleving

Geraniumolie

Botanische familie:                 Geraniaceae.

Enkele belangrijkste

algemene toepassingen:         Opwinding (kalmeert), autisme, fysieke stress, droge huid. 

Eigenschappen:                      Ontspannend, rustgevend, kalmeert, versterkend.

Toepassingen:                        Aromastreamer, verstuiver              

Lavendelolie

Botanische familie:                Labiatea.

Enkele belangrijkste

algemene toepassingen:        Opwinding, angst, kalmerend, mentale stress, wondjes,

                                            stemmingswisselingen, rustgevend, slaap, tanden knarsen,

                                            spanning, mentale stress. 

Eigenschappen:                    Rustgevende olie, harmoniserend, antibacterieel,

                                            ontstekingswerend, antiviraal, huid herstellend,

                                            regulator voor het immuunsysteem.

Toepassingen:                      Massageolie met 10 ml 100% biologische basisolie (kokosolie,

                                            turfolie,  amandelolie – let op noten allergie-.)

                                            met 6 dr. 100% biologische essentiële Lavendelolie.

                                            Aromastreamer, verstuiver. 

 

Ken jij gehandicapten of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel? Gun jij hen ook de ontspannen ervaringen van de Connecting Touch Therapy? Vind jij ook dat de kwaliteit van leven hierdoor verbeterd?

Download dan de gratis 5 minuten Connecting Touch Therapy Handmassage of vraag een gratis Skypegesprek aan op www.thobien.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *